SERREWONING VANDERREKEN - PLAS
titel: bouwen van een vrijstaande woning
locatie: Asse
bouwheer: Vanderreken - Plas
ontwerp 2003 - uitvoering 2006
onderscheidingen:
  • nominatie Belgian Building Awards 2008
  • nominatie 'provinciale architectuurprijs Vlaams-Brabant 2006'
  • selectie 'Awards van de Belgische architectuur 2007'
publicatie:
fotograaf: © Lander Loeckx
Situering
Statige bomen, de laatste getuigen van een verkavelde parkzone, kenmerken de site. De groene locatie en de ontwikkeling van een nieuwe typolgie voor betaalbare woningen gebonden aan traditionele bouwvoorschriften vormen de uitgangspunten voor het concept van een serrewoning.
 
Concept
Deze ready-made, een vrij indeelbare staalstructuur omsloten met een vliesgevel van serreprofielen, vormt het archetype van de woondoos. Het casco vormt een kwalitatieve conitinue ruimte over de verschillende bouwlagen heen, de verdere invulling is vrij.
 
Op het begane grondniveau bevinden zich de slaapvertrekken en bijhorende secundaire functies. De leefruimte op de eerste verdieping en het bureau op de mezzanine bieden een indrukwekkend uitzicht op de kruinen van de beschermde bomen. Het carportvolume, waarvan het dak dienst doet als terras, werd losstaand -als een optie van het standaard bouwpakket- geplaatst.
 
De gevelhuid combineert transparante superisolerende glaspartijen met translucide policarbonaat platen waarachter rotswolisolatie werd aangebracht afhankelijk van de oriŽntatie en de gewenste privacy. De weerspiegeling van de glazen huid in combinatie met de groen/gele schijn van de isolatieplaten doorheen de polycarbonaat platen zorgen ervoor dat de woning zich in de omgeving nestelt. Het huis stelt zich nederig op tegenover de eeuwenoude bomen. De omgeving werd dan ook niet 'vertuind'.
 
Door een uitgepuurde detaillering, een doorgedreven standaardisatie, een zeer lage K-waarde, integratie van ecologisch verantwoorde technieken, een minimaal materiaalgebruik en een maximale ruimtelijkheid ontstaat een duurzame woning voor een betaalbare prijs.